Hva er fødselsfotografering?

fødselsfotograf-maria-vatne-fødselsfotografering-doula-oslo-1.jpg

Den lille i magen, han eller hun du har ventet så lenge på, som er så nær, men likevel så langt unna: Endelig skal dere møtes for første gang. En fødsel er en kraftfull og enestående opplevelse. Ta vare på minnene gjennom vakre og stemningsfulle bilder.

Jeg tilbyr fødselsfotografering, hvor jeg diskret følger den fødende, og foreviger øyeblikkene.

Fødselsfotografering er ganske nytt og kanskje litt rart for mange. 
Det er først og fremst for å bevare minnene deres fra fødselen; så kan dere igjen og igjen se historien om da barnet deres kom til verden. Et varig minne! Og tenk for barnet, når det vokser til, å ha gode og stemningsfulle bilder av da han eller hun møtte verden for første gang. Det er litt av en gave! I tillegg kan det jo være en god måte å sikre seg fine bilder fra fødselen på, uten at fødselspartneren bør bekymre seg for å ha det kunstneriske ansvaret under en så stor begivenhet. De som er med kan istedet konsentrere seg fullt og helt om det som skjer. (Se ellers "Fem gode grunner".)

Mange tenker kanskje at det er rart å invitere en fremmed med seg på fødselen sin - men når fødselen er i gang og jeg kommer, er vi ikke lenger fremmede for hverandre. Vi har jo allerede da hatt kontakt, møtt hverandre, og jobbet med at du skal være trygg på meg. Derfor blir jeg ikke en fremmed - jeg blir tvert imot et kjent ansikt som du har valgt å ha med deg på fødselen. Det kan være en styrke i fødselsarbeidet.

Vi møtes en eller flere ganger i forkant av fødselen, snakker om alle tanker rundt det som skal gjøres og lager gode avtaler. Når fødselen er igang, tar dere kontakt med meg, og jeg kommer enten hjem til dere eller til fødestedet dere har valgt.

Jeg kommer når fødselen er i gang, og blir hos dere i et par timer etterpå. Så får vi fanget de første stundene dere har sammen med babyen deres.

Dere får de beste bildene ferdig redigert (ubegrenset antall), som høyoppløelige digitale filer - så kan dere printe dem som dere ønsker. Det er mange muligheter for hvordan bildene kan brukes i etterkant; noen vil ha en liten serie på veggen, andre vil printe opp en fin bok av dem, og andre vil kanskje bare ha dem der, til å titte på gjennom skjermen når minnene strømmer på. 

Ta kontakt hvis du lurer på noe!

PS. Bildene jeg har lagt ut på denne siden er gjort etter avtale med de fødende. Jeg legger ikke ut bilder fra fødselen din med mindre du synes det er greit - og det snakker vi selvsagt om etter at du har sett dem.

 

 

fødselsfotograf-maria-vatne-fødselsfotografering-doula-oslo-1.jpg

Fem gode grunner til å ha med fødselsfotograf

1. Far/ fødselspartneren får fri. Fri til å hjelpe deg, til å være tilstede, til å nyte fødselsøyeblikket - uten å måtte fikle med fotoapparater eller videokamera.

2. Dere får alle vært med på bildene. Jeg tar bilder av det som skjer under fødselen, også far/ fødselspartnerens del av det. Når babyen er født får dere alle være med på de første bildene sammen. 

3. Hele historien fortelles. - ikke bare de første øyeblikkene etter fødselen, slik som er vanlig. Dere får bilder helt fra starten, av dere sammen, bilder av nærhet, arbeid, pauser, detaljer, andre mennesker som er involvert, miljøet rundt. Dette er ofte ting som den fødende ikke får med seg i øyeblikket, men som er verdifullt å ha for ettertiden. Du får se fødselen din fra et annet perspektiv.

4. Kvalitet. Bildene får en vakker atmosfære. Jeg bruker utstyr av god kvalitet og redigerer bildenes fargetoner etterpå, slik at du sitter igjen med en samling helhetlige og fine bilder fra en av de aller viktigste dagene i livet.

5. Minner for ettertiden. Det er ikke mange ganger i løpet av livet at vi får oppleve det privilegiet det er å føde barn, og for de aller fleste er dette en opplevelse som setter spor. Da er det godt å kunne se tilbake på vakre bilder av denne reisen. Dere kan dele de med deres nærmeste, lage en vakker bok, kanskje sette et bilde i glass og ramme? Tenk også for barnet som ble født: Så fantastisk å kunne ha gode bilder fra den dagen du kom til verden!

 

 

fødselsfotograf-maria-vatne-fødselsfotografering-doula-oslo-1.jpg

Fødselsfilm

I tillegg til å fotografere, kan jeg også lage film av fødselsopplevelsen din. Det er et rørende og vakkert dokument over en fantastisk bragd her i livet. 

 

fødselsfotograf-maria-vatne-fødselsfotografering-doula-oslo-2.jpg

Hva synes kundene mine?

MARIANNE MOEN BERGLI, MAMMA TIL MARTINE OG VILJE:

"Maria skaper bilder og film like livlig og vakkert som min barndoms utsyn og fantasi. Alt jeg så som barn var vakkert, lyst, åpent, fargerikt og levende. Livet vibrerte mot meg og innbød alltid til mer magi. Maria er på en helt unik måte i stand til å formidle dette gjennom bilder, og treffer meg igjen og igjen. Det var det mest naturlige valg av alle, å velge henne som min port til forevigelse av Viljes tid i magen, vår fødsel og tiden etter. Ord blir uansett overflødige og leter fåfengt etter uttrykkene jeg ønsker å dele når jeg kjenner på hva det gjør for meg å ha bilder tatt av Maria. Likevel prøver jeg, for hun fortjener det, og alle fortjener å se det vakre, barnlige og rene naturlige uttrykket hun kan få fram av det enkleste og det mest komplekse. Jeg har aldri sett på meg selv som såkalt fotogen, men Maria klarer likevel å få meg til å tenke ord som vakker, gudinne og kjærlighet når jeg ser bilder av meg selv, som hun har tatt. Jeg føler meg stolt og glad over å se alle de flotte øyeblikkene hun har kapslet for oss. Kjærligheten hun så fint fanger inn på film av meg og mine nærmeste rører dypt i mine strenger. Evig takknemlig for den flotte jobben Maria gjør!"


CHRISTEL HEIMDAL JENSEN, MAMMA TIL LARS JOHANNES OG OSCAR NICOLAY:

"Kan virkelig anbefale dette!! Maria er en fantastisk varm person med et virkelig godt øye. 
Hun har tatt gravid, fødsel og nyfødt bilder av meg og familien min. Vi er super fornøyde med at vi valgte dette og har fått minner for resten av livet. Møtene med Maria har vært veldig hyggelige med mye latter og gode samtaler. Hun har et varmt hjerte og det merkes at hun brenner for det hun gjør. Tenkte først at det skulle være litt rart å ha med en "fremmed" på noe som er veldig privat, men allerede etter første kaffen var det helt glemt. Hun har fanget de magiske øyeblikkene og bedre kan de ikke bli :) Så vi ønsker alle fire her og si tusen takk og gir våre varmeste anbefalinger!"


TRUDE HAMRE SVEEN, MAMMA TIL VILJA, IVER, JONE OG SYNNE:

"På forhånd var jeg litt redd for at det å ha med en ekstra person under fødselen som ikke hadde en naturlig plass der og som i tillegg skulle ta bilder, ville gjøre meg mindre fri. Under fødselen ble det tvert i mot mer som å ha med en ekstra person som ville meg vel og bidro til den gode atmosfæren. Marias nærvær var varmt og mildt- jeg registrerte nesten ikke at hun tok bilder underveis. Bildene ble en nydelig fortelling om det vi hadde vært med på og er en fantastisk gave å ha etterpå."


Signe Kvamen Amundsen, mamma til Elina og Ingrid:

"Jeg vil virkelig anbefale fødselsfotografering og Maria på det aller varmeste! Vi hadde med Maria da vår datter, Ingrid, ble født, 21. april. Vi fikk god kjemi med Maria fra første møte i forkant av fødselen. Hun var utrolig profesjonell og gjennomtenkt, samtidig som hun hadde en godhet, varme og intuisjon som gjorde at vi var trygge på at hun ikke ville overskride våre grenser, eller være i veien. Jeg la ikke merke til at Maria tok bilder under fødselen, hun var veldig diskrè. Og Espen slapp å stresse med å ta bilder under og etter fødselen, kunne bare være tilstede, støtte meg og nyte Ingrid da hun kom ut. Bildene ble vakre og stemningsfulle, og mye bedre enn vi hadde drømt om. For oss er bildene unike minner, og med på å gjøre fødselsopplevelsen vår komplett. Da jeg selv så bildene husket jeg plutselig ting jeg hadde glemt, og jeg så hvordan jeg selv, Espen og jordmor var på fødestuen, det gode samspillet og den harde jobbingen. Bildene gjorde meg veldig stolt! Og bildene ble ekstra viktige da fødselen endte med keisersnitt. På den måten føler jeg likevel at jeg fikk være litt med på de første timene av Ingrids liv, og det første unike møtet mellom far og datter. Og jeg fikk se måling, veiing og morkaken. Vi fikk fødselsfotograferingen gratis fordi Maria trengte bilder til sin portefolio og til markedsføring. Men blir det flere barn vil jeg gladelig betale Maria for å ta bilder. Folk flest betaler det dobbelte for en bryllupsfotograf. Og jeg vil tørre å påstå at det å få barn er en like stor, om ikke større, opplevelse ♥ Maria har fått mye positiv omtale i media den siste tiden, og det er vel fortjent! Vi ønsker Maria lykke til videre, og tror fødselsfotografering kommer til å vokse og bli stort :) "


Annette Enoksen, mamma til Samuel og Selma:

"Er så glad vi valgte å ha med Maria på fødselen til Selma! Vi har fått så mange flotte, unike bilder vi aldri ville tatt selv. Kan med hånden på hjertet si at det ikke var forstyrrende eller "rart" å ha henne i rommet, til tross for at en fødsel er noe intimt og privat.
Jeg traff Maria to ganger før fødselen, en gang alene, andre gang med samboeren min. Vi ble enige om hvordan vi ville ha det, og dette ble respektert av Maria.
Vi fikk en flott fødselsopplevelse, og det er med stolthet jeg viser frem bildene."


Linn Pedersen, mamma til Benjamin, Didrik og Mathilde:

"Her må jeg gi fotografen full pott altså. Vel er vi venninner, men det kunne like gjerne vært en utfordring. Ikke med denne profesjonelle jenta, Maria altså. Når jeg følte for å "jobbe i fred", gjorde jeg det og merket nesten ikke at det var et kamera i rommet. Vi hadde på forhånd blitt enig om at jeg skulle eie min opplevelse, det var derfor helt opp til meg om jeg ville ha henne tilstede eller ikke. På et tidspunkt ble det intenst og jeg følte for kun å ha sykehuspersonalet og mannen, selvsagt, til stede- ikke no problem. Kort oppsummert: Maria er lett å like, lett å bli enig om "regler" med- hun er spesielt opptatt av at dette skal være en fin opplevelse for foreldrene-, full respekt for mitt fødselsarbeid og mine ønsker, diskré. Noe mer kan man ikke ønske. Kan anbefale Maria på det sterkeste. Og er du i tvil om du vil fotograferes under særdeles intime forhold som jo en fødsel er, go for it! Du vil ikke angre."